با يك بغل شروع شد. من و دخترم از مهدكودك بيرون ميآمديم كه دوست صميمياش آمد جلو تا او را بغل كند. دخترم اجازه نداد و دستم را ميكشيد تا برويم. براي من خيلي عجيب بود و راستش را بخواهيد شرمنده شدم. مادر بچه آنجا ايستاده بود و نگاهمان ميكرد. يواشكي از دخترم خواستم كه دوستش را بغل كند. اينكه آن بچه كوچك و نازنين از رفتار دخترم آزرده شود و قرار گرفتن در اين شرايط امتناع احساس بدي برايش ايجاد كند، برايم سخت بود. اما من به پيامي كه به فرزند خودم ميدادم توجه نميكردم و فقط نگران دوستش بودم. من ميخواستم دخترم را مجبور به انجام كاري كنم كه دوست نداشت. به دخترم اين مفهوم را انتقال دادم كه حريم شخصياش مهم نيست و ميتواند به خاطر خوشايند ديگران و فقط براي اينكه آدم باادبي به نظر برسد از تمايل خودش بگذرد.
✨من بعدا متوجه اشتباهم شدم و رفتارم را تغيير دادم؛ گامهايي برداشتم براي اينكه او بفهمد بايد بدنش را دوست داشته باشد و آن را حق خودش بداند و هيچكس حتي مادرش نميتواند و نبايد به او بگويد با بدنش چه كند.
چطور توانستم حق مالكيت بدن را به او ياد بدهم؟
او حق دارد براي موهايش تصميم بگيرد
دخترم موهاي بلند و فر و زيبايي دارد. اما همين موها يك چالش مهم در زندگي من بود. موهاي بلند روي كمر زيباست اما دردسرهاي خودش را دارد. مثلا شستوشوي اين همه مو كار سادهاي نيست و واقعا زمان بر است. آرايش مو و جمع كردنش هم سخت است. شايد من دوست داشته باشم او موهايش را كوتاه كند تا كار مراقبت و نگهداري از موها آسانتر شود. اما اين واقعا حق من نيست كه براي اندازه موهاي دخترم تصميم بگيرم مگر اينكه او خودش بخواهد. اين موها متعلق به من نيست و من فقط والد او هستم نه مالك بدن او. اين موهاي اوست و به من ربطي ندارد كه دخترم دوست دارد دردسر شستن موهايش را تحمل كند. تا زماني كه اين كار به او آسيبي وارد نميكند و با موهاي بلندش خوشحال است، من به اين حق احترام ميگذارم و نظري نميدهم.
آيا من اجازه دارم او را غلغلك بدهم؟
فرزند من بدن حساسي دارد و غلغلكي است. وقتي بچهتر بود ما زياد با او شوخي ميكرديم و غلغلكش ميداديم. يادم ميآيد كه بارها از ما خواسته بود كه بيشتر ادامه ندهيم و شوخي بس است. يك بار باجديت گفت: «بس كن!» اما من باز غلغلكش ميدادم و ميگفتم: «بس نميكنم، بس نميكنم.»
غلغلك دادن كار جالبي است اما ميتواند براي كودك يك موقعيت آزار دهنده باشد. بعدها دوباره به اين مساله فكر كردم. من چه چيزي به او ياد دادم؟ آيا منظور من اين نبود كه «نه» گفتن تو ارزشي ندارد و معنايش واقعا تمام كردن نيست؟ تو از ما خواستي ديگر غلغلك ندهيم اما حرف تو براي ما مهم نبود. گويا خواسته تو بياعتبار و بيارزش است.

ما وقتي اين نكته را متوجه شديم، رفتارمان را تغيير داديم. هنوز هم گاهي وسط بازي قلقلكش ميدهيم اما وقتي او ميخواهد كه ديگر ادامه ندهيم، به خواستهاش توجه ميكنيم مگر اينكه خودش دوباره پيشنهاد شروع بازي را بدهد. بغل كردن زوركي نيست بعد از ماجرايي كه گذشت من از دخترم خواستم بدون اينكه ديگران را ناراحت كند و احساساتشان را جريحهدار كند به آنها بفهماند كه علاقهاي به بغل كردن ندارد و تاكيد كردم كه حتي من به عنوان مادرش هرگز او را مجبور نخواهم كرد كاري كه واقعا دوست ندارد را انجام بدهد حتي اگر اين يك بوسه كوچك از گونهاش باشد. ديگر هرگز از او نخواستم براي رعايت ادب و خوشايند ديگران پذيراي آغوش آنها باشد.
اين مسالهاي ساده بود و من نتيجهاش را خيلي زود در رفتار فرزندم ديدم : دفعه بعدي كه دوستش ميخواست او را بغل كند، دخترم ابتدا سعي كرد از موقعيت فرار كند اما حرفهاي ما تاثير مثبتي داشت، چون او دوباره برگشت و به دوستش گفت: «امروز بغل نميخوام.» حرف او اصلا به معناي رد كردن درخواست محبتآميز دوستش نبود. من دخترم را مجبور نميكنم كه ديگران را به آغوش بگيرد يا ببوسد يا هر واكنش و تماس جسمي محبتآميز ديگري داشته باشد مگر اينكه واقعا اين كار برايش خوشايند باشد.
منبع:مركز مشاوره-حق مالكيت بدن را به كودك ياد بدهيد
برچسب:
مشاوره كودك,آموزش به كودك,حق مالكيت بدن،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۹ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۱۱:۱۳:۱۲ توسط:دكتر جلالي موضوع:
مشاور خوب كودك : شناخت وضعيت رشد جسمي كودك
براي شناخت وضعيت رشد جسمي كودك، معيارهاي مراحل رشد، هرگز اصول آماري قرار نميگيرد. كودك ممكن است نسبت به تاريخ سني كه توسط آن مرحله معين نشده است، بسيار جوان يا بسيار مسن باشد. بنابراين بايد معيار سطح مرحلهاي را پيدا كنيم تا بتوانيم درجه بلوغي را كه كودك واقعا به آن دست يافته، تشريح كنيم. از طريق معيارهايي كه براي هر دوره تعيين شده، تفاوتهاي فردي نمايان ميشود.
در فرآيند رشد هميشه سرعت مفهوم متغيري دارد، مثلا رشد در سن ۵ سالگي كند شده و از سن ۱۰ سالگي تغييرات ناشي از رشد نمايان خواهد شد. عمل رشد به طور دائمي از بدو تولد شروع ميشود و تغييراتي را ايجاد ميكند كه متاسفانه گاهي نسبت به اين تغييرات توجهي نميشود كه اين بيتوجهي تاثيرات سوئي بر روي فرزند در حال رشد ميگذارد، زيرا رشد علاوه بر تغييرات جسمي، تغييراتي در رفتار كودك نيز ايجاد ميكند كه به موازات فرايند رشد جسمي انجام ميگيرد. البته تغييرات حاصل از رشد جسمي از محيط پيرامون كودك نيز متاثر است. مثلا رشد كودكي كه در شمال كشور زندگي ميكند، با كودكي كه در جنوب كشور است، تفاوت خواهد داشت. با اين وجود ميتوان گفت كه كودكان نواحي مختلف جامعه از لحاظ رشد و تغييرات فيزيكي و رواني قابل مقايسه هستند.
البته مراحل رشد كودك، مختص دستهبندي كودكان نيست، بلكه وسيلهاي است كه به ما امكان ميدهد رفتار كودكان را تعبير و تفسير كنيم. كودك بيش از ششصد عضله متمايز دارد كه او را كاملا در بر گرفتهاند. اكثر اين عضلات (پي – ماهيچه) شديدا توسط جهتهاي قرينه و با دستگاه مفصلي و اهرمي قابل توجهي به اسكلت محكم شدهاند. پيچيدگي سيستم عضلات ماهيچهاي از حد تصور فراتر است، زيرا كودك در حدود چهل ميليون تار ماهيچهاي دارد كه هر يك از اين تارها به نوبه خود از تعداد بيشماري رشتههاي نازك ميكروسكوپي ساخته شده است كه اين رشتهها نيز به نوبه خود به رشتههاي نازك عصبي متصل ميشوند كه مايعات مغزي انتشاردهنده تحريك عصبي آنها از يك سري سلولهاي عصبي كه در مغز و نخاع قرار دارند، حاصل ميشود.
بخش اعظم اين تشكيلات، در طول ۱۰ سال اوليه زندگي ساخته ميشود و به شكل يك فرايند منظم انجام ميگيرد و بر اساس يك نظم دقيق ايجاد ميشود كه مراحل رشد را يادآوري ميكند. روند اين تشكيلات قبل از تولد شروع ميشود. كودك قبل از تولدش قادر است حركاتي انجام بدهد و وضعيت خود را تغيير بدهد (كل حركاتي را كه در طول دوره جنيني انجام ميشود، قابل ملاحظه است.)
كمي پس از تولد، نوزاد وضعيتهاي فعالي را كه چشمها، سر، بازوها، پاها و بالا تنه وارد عمل ميكند، ميپذيرد؛ كه اين وضعيت كاملا منظم و هماهنگ است. اين كشف قابل ملاحظه، انضباط و همآهنگي وضعيت چشمها، سر و دستها و بدن را ايجاب ميكند، حركت غير ارادي و نيروبخش گردن از دوران كودكي به عنوان منشأ ساده رشد در نظر گرفته ميشود.
زندگي قبل از تولد
دوران طبيعي بارداري معمولا در حدود ۲۸۰ روز است. ميتوان دوران ۹ ماهگي بارداري را به سه قسمت تقسيم كرد كه به آنها سه ماهه اول، دوم و سوم ميگويند. بايد توجه داشت جنين در طول دوران بارداري از خون مادر تغذيه ميكند و به همين دليل رشد جنين در اين دوران، وابستگي شديدي به مادر دارد.
سه ماهه اول
در سه ماهه اول قلب ضربان نسبي دارد و خون را به تمام قسمتهايي كه اندام جنين است، ميرساند. چشم و بيني و گوش خارجي هنوز تشكيل نشده است. دستگاه گوارش همچنان در حال تشكيل شدن است.
در پايان هفته هشتم وزن جنين در حدود يك گرم و طول قد او در حدود ۵/۲ سانتيمتر است. اندامها كمكم قابل رويت هستند، ولي بازو، آرنج، ساعد، دستها، ران، زانو، ساق و پاها كم و بيش ديده ميشود. در اواخر هفته هشتم زائده مانندي كه قبلا به شكل دم ديده ميشد، از بين ميرود. در انتهاي هفته دوازدهم وزن جنين ۳۰ گرم و طول قد ۵/۷-۹ سانتيمتر است. در اين دوره اندامها تشكيل شدهاند، بازوها، انگشتان دستها و پاها ك املا مشخص شده است. گوش خارجي قابل رويت است. ضربان قلب را در اين موقع با وسايل مخصوص ميتوان شنيد، ناخنها تشكيل شده و چشمها كامل ميشوند.مشاوره كودك
سه ماهه دوم
در سه ماهه دوم اعضا و اندامهايي كه در سه ماهه اول تشكيل شده در سه ماهه دوم رشد ميكند و به مرحله تكامل نزديك ميشود.
در پايان دوره شش ماهگي طول قد جنين در حدود ۵/۲۷ تا ۳۰ سانتيمتر و وزن آن ۶۰۰ تا ۷۲۰ گرم است. در ماههاي پنجم و ششم پوست بدن جنين قرمز ميشود. در اين زمان كه غدد چربي پوست شروع به ترشح چربي ميكنند و همراه با سلولهاي مرده پوست، ماده سفيد رنگي را تشكيل ميدهند كه پوست جنين را ميپوشاند كه اين، وظيفه حفاظت از پوست را به عهده خواهد داشت.
سه ماهه سوم
در سه ماهه سوم و در پايان نهمين ماه بارداري وزن معمولي جنين دختر در حدود ۳۰۰۰ گرم و پسر در حدود ۳۲۰۰ گرم است. طول قد در حدود ۵۰ سانتيمتر است. پوست بدن تغيير كرده و سفيد يا صورتي كمرنگ ميشود و پشت جنين از ماده چرب سفيد پوست پوشيده ميشود.

نيازهاي جسمي كودك
رشد جسماني كودك با اشباع نيازهاي جسمي او و فراهم كردن وسايل مادي امكانپذير خواهد بود. كودكان در سنين مختلف در سلامتي يا بيماري نيازهاي متفاوتي دارند. مثلا: نوع و مقدار غذا و خوابي كه كودك در سالهاي اول زندگي بدان نياز دارد، با سالهاي بعد متفاوت است. پدر در صورت حضور از نظر تغذيه حقي بر فرزند دارد و بايد از نظر غذايي نيازمنديهاي او را تامين كند.
منبع:مركز مشاوره-مشاور خوب كودك : شناخت وضعيت رشد جسمي كودك
برچسب:
رشد جسمي كودك,نيازهاي جسمي كودك,نمودار رشد جسمي كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۷ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۳:۳۱:۱۶ توسط:دكتر جلالي موضوع:
در مقابل رفتارهاي منفي كودك توجهي نكنيد: رفتارهاي آزار دهنده كودك كه موجب خشم والدين مي شود.
ازجمله : فرمان نبردن از دستورات والدين و رفتارهاي خشن انجام مي دهند .
كه مهم ترين اين رفتار خراب كردن وسايل شخصي مخصوصا اسباب بازي مي باشد.
از ديگر رفتارهاي آزار دهنده كودك غر زدن ، حرف بد زدن ، پرتاب كردن آب دهان ، جويدن ناخن و كتك
زدن مي باشد كه اگر كنترل نشود باعث ايجاد رفتاري مشكل در آينده مي شود.
در صورت اعتنا نكردن به كودك نسبت به رفتار غلط او به وسيله پدر و مادر كه در اين گونه موارد از كودكان بخواهند.
درخواستش را به آرامي بگويد و در صورت موفق شدن كودك او را تشويق كنند.

شماره هاي تماس 01
وقتي كه كودك متوجه رفتار غلط خود مي شود و به او پايان مي دهد .
اگر چه پدر و مادر از او عصباني هستند.
منبع:مركز مشاوره-در مقابل رفتارهاي منفي كودك توجهي نكنيد
برچسب:
رفتارهاي منفي كودك,تربيت كودك,رفتارهاي آزار دهنده كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۶ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۳:۰۷:۵۵ توسط:دكتر جلالي موضوع:
هيچ وقت كودك را به اجبار براي قبول مسئوليت نكنيد:مسئوليت دادن به فرزند خود باعث مي شود.
كه با معني مسئوليت پذيري آشنايي پيدا كند و با آموزش مهارت هاي اجتماعي براي ارتباط برقرار كردن با ديگران موفق باشد.

اگر در انجام مسئوليت كودك خود كوتاهي كرد هيچ وقت با تنبيه كردن جواب او را ندهيد بلكه
با روش زباني و حالت چهره كودك را از اشتباهش مطلع كنيد .
والدين هيچ وقت فرزند خود را براي انجام مسئوليت وادار نكنند و اگر از انجام مسئوليت فرزندتان
خودداري كرد هرگز به تندي رفتار نكنيد و محبت خود را از او دريغ نكنيد.
اجبار كردن و با زور خواستن از كودك براي انجام مسئوليت او را لج باز و پرخاش گر مي كند و بهترين
روش براي برخورد صحبت كردن با ملايمت و كودكانه با او مي باشد.
منبع:مركز مشاوره-هيچ وقت كودك را به اجبار براي قبول مسئوليت نكنيد
برچسب:
مسئوليت كودك,قبول مسئوليت كودك,مسئوليت پذيري كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۵ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۲:۰۵:۵۵ توسط:دكتر جلالي موضوع:
تنبيه صحيح كودك:كودك بايد انقدر از پدرومادر خوبي ومحبت ديده باشد.
كه اخم كردن آنها برايش سخت باشد و همين اخم او راتنبيه كند.
والديني كه دائم كودك را دعوا ميكنند اخمشان هم تاثيري ندارد.
شماره هاي تماس 01

منبع: كودك و نوجوان
نوشته هاي مرتبط:كودك خشونت را از والدين الگو ميگيردهيچ وقت كودك را به اجبار براي قبول مسئوليت نكنيددر حضور كودكان دعوا نكنيدكودك خود را هيچ وقت شتاب زده از خواب بيدار نكنيدمشاور كودك : بي توجهي فعالآسيب اجتماعي با نام كودك آزاري
منبع:مركز مشاوره-تنبيه صحيح كودك
برچسب:
آموزش كودك,كودكان,تنبيه صحيح كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۴ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۴:۳۴:۵۵ توسط:دكتر جلالي موضوع:
استقلال شخصيت كودكان دوران كودكي مي باشد.
مادران از آغاز كودكي فرزند خود را وابسته به خود تربيت مي كنند و به كودك خود اجازه نمي دهند مستقل شوند.
مادراني كه رابطه ضعيف و سستي با همسر خود دارند.
اين ارتباط عاطفي را با فرزند افزايش مي دهد چه دختر و چه پسر فرقي نمي كند.
رشد شخصيت كودكانبعد از ازدواج مردي كه به مادر خود وابسته است به همسر بي توجه و در تصميم گيري ها و نكته هايي كه
درزندگي مشترك بايد رعايت شود بي اهميت هستند. بايد حتما به مركز مشاوره خوب كودكان مراجعه
كنيد.فردي كه در جايگاه درست نمي تواند تعريفي داشته باشد و به اين موضوع بي توجه باشد بعد از ازدواج
خانواده و فرزند را محور اصلي قرار مي دهد. در اين گونه شرايط وقتي كه به همسر خود عشق مي ورزد،
مادر ناراحت مي شود و بر عكس اين موضوع رخ مي دهد و اختلافات زوجين با اين پايه شكل مي گيرد.

شماره هاي تماس 01
كودكان و سن بلوغبه تعداد تمام انسان ها راه حل و شكل گيري پايه وجود دارد ، مادران وقتي كه فرزندشان به سن بلوغ
نزديك مي شود سعي كنند به كودك اجازه دهند مستقل بودن در رشد او پرورش يابد و دختران و پسران
قبل از ازدواج بايد نسبت به يكديگر آشنايي داشته باشند و به مشاوره قبل از ازدواج اهميت دهند.
منبع:مركز مشاوره-استقلال شخصيت كودكان
برچسب:
استقلال شخصيت كودكان,شخصيت كودكان,استقلال كودكان،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۲ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۹:۱۸:۳۶ توسط:دكتر جلالي موضوع:
آيا به نظر ميآيد كودكان شما درخواستهايتان را نميشنوند؟ اگر اينطور است، به خاطر ضعف شنوايي آنها نيست، بلكه نشانه بيتوجهي آنها به حرفهاي شما است. آنها تا هنگامي كه صدايتان به حدي بلند شود كه احساس كنند خيلي جدي هستيد به اين كار ادامه ميدهند.
رفع اين مشكل دو جزء ضروري را ميطلبد: والدين بايد چيزي را بگويند كه هدفي از آن دارند و سپس آن مطالب را جدي بگيرند. پس كلمات خود را با دقت انتخاب كنيد، سپس آنها را با صداقت، و محكم به كودكان انتقال دهيد. كودك شما به زودي ياد خواهد گرفت كه در اولين لحظهاي كه شروع به صحبت ميكنيد، به شما گوش فرار دهد. براي نيل به اين منظور به نكات زير توجه كنيد:
۱- مجبورش كنيد به چشمهايتان نگاه كند
از آنجايي كه حواس كودكان به آساني پرت ميشود، اطمينان حاصل كنيد كه هنگام صحبت كردن، به شما نگاه ميكنند. شايد اين مهمترين عامل در پيروي كودك از دستورات يا گوش دادن به شما باشد. نشان دهيد كه منظور شما از تلاقي نگاه چيست. اين روش را از طريق يك بازي به كودك بياموزيد: چند متر دورتر از هم بنشينيد و به چشمهاي هم نگاه كنيد، هر كس زودتر به اطراف نگاه كند، بازنده است.
اگر كودكتان از نگاه كردن به چشمان شما ميترسد يا احساس راحتي نميكند، به او بياموزيد تا به دهان يا تمام صورت شما نگاه كند.
گاهي براي جلب توجه يك كودك لازم است تماس جسمي با او داشته باشيد. به آرامي دستتان را روي شانهاش بگذاريد يا در صورت لزوم، دو تا دستتان را روي شانههايش قرار دهيد و با ملايمت صورتش را به طرف خود نگاه داريد. فقط گاهي از اين روش استفاده كنيد و بكوشيد به استفاده از آن عادت نكنيد. براي كودكان بزرگتر هر چيزي بيش از يك اشاره كوچك با دست بر شانهاش، ممكن است به جاي جلب توجه، به يك رويارويي بدون ثمر بينجامد.
وقتي كودك هنگام صحبت كردن به شما نگاه ميكند، براي اين كار او را تشويق كنيد و بگذاريد بداند كه از او راضي هستيد. بعدها در صورتي كه علاوه بر نگاه كردن به شما، از دستورات نيز پيروي كرد، او را تحسين كنيد.
۲- آرام ولي محكم صحبت كنيد
اگر معمولا هنگامي كه كاري از كودكتان ميخواهيد صدايتان را بلند ميكنيد، كودك ميآموزد تا هنگامي كه صدايتان را به حداكثر نرساندهايد، به شما بيتوجهي كند. اگر متوجه شديد كه صدايتان لحظه به لحظه بلندتر ميشود، صبر كنيد، يك نفس عميق بكشيد، به چشمهاي كودك خيره شويد، با آهستگي و بسيار شمرده سخن بگوييد. بگوييد، «اندي (با يك مكث بين هر كلمه در حالي كه به هم نگاه ميكنيد)، من…. ازت…. ميخوام…. لباسهات رو…. همين حالا…. جمع كني…. و توي…. كمد…. بگذاري.»
۳- از جملات پرسشي اجتناب كنيد
وقتي به كودكتان ميگوييد «چطور لباسهات رو جمع كني؟» اگر پاسخ دهد، «حالا نه!» متعجب نشويد. اگر بگوييد «ميآيي حالا ظرفها رو تميز كنيم؟»، اين فرصت را به او دادهايد تا بگويد، «نميآم.» اگر در مورد چيزي كه ميخواهيد كودكتان انجام دهد سوالي در ذهن نداريد، از جملات قاطع استفاده كنيد تا دقيقا بداند چه كار بايد بكند و به علاوه آن را چه موقع، كجا و چگونه انجام دهد.
۴- با جملات ساده صحبت كنيد
از كلماتي كه كودكتان آنها را نميفهمد استفاده نكنيد. ساده و روشن حرف بزنيد. پرچانگي نكنيد. دستورات و توضيحات طولاني ممكن است باعث فراموش شدن بخشهاي اصلي صحبتتان شود. نوجوانان براي به ياد آوردن سرنخهاي اطلاعات شفاهي، توانايي محدودي دارند. گفتگوهاي كوتاه و ساده، همراه با يك عكسالعمل طبيعي بهتر از يك سخنراني طولاني، درك و به خاطر سپرده ميشود. به جاي ادامه گفتگو در مورد مسئوليت، ارزش پول و اصول اخلاق، وضعيت را براي كودك روشن كنيد: «يا همين حالا از دوچرخهسواري دست ميكشي، يا يك هفته حق سوار شدن نداري.»
۵- احساستان را به كودك بگوييد
بدون آن كه بهطور مستقيم از كودك انتقاد كنيد، به او بگوييد كه در مورد اعمال و رفتارش چه احساسي داريد. براي مثال، «به خاطر اين كه خودت توالت رو تميز نميكني، واقعا ناراحتم.» يا، «وقتي به موقع خونه نميآي واقعا نگران ميشم». اگر از جملاتي استفاده كنيد كه به جاي كودك به خودتان اشاره كند، ميتوانيد از انتقاد، سرزنش يا حمله كردن به كودك بپرهيزيد، همچنان احساسات را بهطور موثري بيان كنيد.
چگونه از روشهاي كسب آرامش استفاده كنيم (يا چگونه خونسرد باشيم)
افزاد بالغ دوران كودكي را به عنوان يك دوره خالي از تشويش به ياد ميآورند. دورهاي خالي از مسئوليت، نگراني يا مشكل. ولي كودكان دنيار امروز از جهات گوناگوني تحت فشارهاي سختي قرار دارند. آنها مجبورند چيزهاي متفاوتي نظير خواندن و حساب كردن را حتي قبل از ورود به دبستان بياموزند. كودكان ميدانند كه از آنها انتظار ميرود تا دبيرستان را تمام كنند و وارد دانشگاه شوند. آنها اغلب مجبورند تنشهاي طلاق، اشتغال والدين، نگرانيهاي روزانه، يا ساعتهاي تنهايي در خانه را تحمل كنند. خطر جنگ هستهاي، ربوده شدن توسط دزدان بچه و قتل، توسط والدين و اطرافيان به كودكان ابراز ميشوند.
تنشهاي دنياي كودكان ممكن است به صورت نشانههاي فيزيكي نظير بيخوابي، سردرد ناشي از فشار عصبي، خيس كردن رختخواب در شب، يا ناراحتيهاي گوارشي عصبي خودنمايي كنند. يا ممكن است به صورت تظاهرات احساسي نظير عصبانيت، پس زدن و ترس مشخص شوند. اين تظاهرات را ميتوان به عنوان يك مشكل تربيتي تفسير كرد. به عنوان يك پدر يا مادر ميتوانيد روشهاي كنترل تنش را بياموزيد. اين روشها به شما و كودك كمك ميكنند تا بر اضطراب چيره شويد.
ما به والدين و كودكان راههاي حفظ آرامش را ميآموزيم و از طريق تجربه شخصي و حرفهاي ميدانيم كه آموزش روشهاي كاهش تنش، در زندگي شما و كودكتان تغييرات مطلوبي ايجاد خواهد كرد. آموختن اين روشها به تمرين نياز دارد، پس براي آموختن آنها زمان صرف كنيد. مطمئن باشيد كه به زحمتش ميارزد. برنامه ما و متنهايي را كه در آخر اين بخش پيشنهاد شدهاند، امتحان كنيد. به دستوراتي كه دكتر چارلز استروبل براي والدين و كودكان طراحي كرده است، توجه كنيد.

۱- واكنشهاي تنش را تشخيص دهيد. مايكل هر روز پس از مدرسه دچار سردرد ميشود. شري به خاطر چيزهاي بياهميت عصباني ميشود. جان هر روز صبح با دل درد از خواب بيدار ميشود. اَمي به سختي به خواب ميرود. اگر همه اين مشكلات را نشانههاي اضطراب و شرايط تنشزا بدانيم، حدس خوبي زدهايم.
فهرست زير ميتواند به شما كمك كند تا برخي از تظاهرات فيزيولوژيك و رفتاري تنشزا را تشخيص دهيد. به خاطر داشته باشيد كه اين نشانهها ميتوانند ناشي از مشكلات جسمي باشند، بنابراين، قبل از آن كه يك نشانه پايا را به عنوان يك اثر فيزيولوژيك تصور كنيد، آن را با پزشكتان در ميان بگذاريد. گاهي از اين نشانهها براي كسب توجه يا در رفتن از زير بار تكاليف استفاده ميشود.
منبع:مركز مشاوره-مشاور كودك خوب :روش صحبت با كودك
برچسب:
مشاور كودك,كودكان,روش صحبت با كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۲ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۹:۱۱:۳۷ توسط:دكتر جلالي موضوع:
گوش دادن به احساسات شخصي كه در مقابل ما نشسته و اينكه خودما را جاي او قرار دهيم يعني همدلي كردن با او، يعني احساساتش را درك ميكنيم و عواطف يك اصل مهم در سازگاري رابطههاست، ولي همين همدلي كردن و گوش كردنها را بايد از زمان كودكي به فرزندتان بياموزيد. آن خانوادهاي كه از احساسات ديگران مطلبي را نياموخته و از مهارت درك هيجان چيزي نميداند و يا داراي ضعفهاي زيادي در اين زمينهها است،
مگر ميشود از آنها انتظار داشت كه فرزندشان بتواند ديگران را درك كند؟ (آموزش به كودكان)خانوادهاي كه هنوز خودش نميداند در برابر رفتارهاي كودك مثل، بدخلقي، بدرفتاري، پرخاش، بدغذايي و يا ناملايمات او چه عكسالعملي از خود نشان دهد، پس چه توقعي ميتوان از خود كودك داشت؟
مشاوره كودك درمورد عشق و نفرتافرادي كه وقتي در حضورشان صحبت از همدلي و يكرنگي ميكنيم گويا برايشان حرف پرت و پلا و بيمنطق و قاعده زدهايم و يا جمله مسخرهاي را گفتهايم، نميتوان از آنها توقع داشت كه بتوانند براي فرزندانشان صحبت از همدلي كنند و كودك خود را به آرامي و فروتني و نرمخويي سوق دهند و يا بتوانند بيش از حد در اين زمينهها موفق عمل كنند. همهگير شدن توقف در خود و بياعتنايي به ديگران در جامعه زنگ خطري براي همه ماست، چون اساسا چه بخواهيم چه نخواهيم همه ما روي يك قايق نشستهايم و پيش ميرويم و سوراخ كردن اين قايق به ضرر همه تمام خواهد شد.

اگر تصور كنيم با يكجانبهگرايي و خودخواهي ميتوانيم صاحب درك و كمالات شويم و يا بخواهيم خودمان را دست بالا بگيريم و افكار خود را بيش از حد به رخ ديگران بكشانيم، نهتنها خودمان ضرر ميكنيم، بلكه فرزندي كه تحت كنترل ماست، هر لحظه از عملكرد و طرز برخورد و افكار ما كپي ميكند نيز ضرر ميكند مشاوركودكان.
ما در اين مقاله درباره مهارت توجه به ديگري، همدلي و درك هيجانها، عواطف و انديشههاي ديگران را ترجيحا از ديد و نگاه خانواده بررسي ميكنيم و بر اين موضوع تاكيد ميكنيم كه اصل و مبناي ما خود پدرها و مادرها هستند. پدر و مادراني كه قرار است فرزنداني با روان و ذهن سالم تحويل جامعه بدهند و به آنها بفهمانند كه در آينده سكانداران اين جامعه آنها هستند. ترديد نكنيد درك احساسات و عواطف ديگران نيازمند آموزش است كه بايد از دوران كودكي به فرزند آموخت.
نمايش هيجان و عاطفه در بازي هاپدرها و مادرها بايد به ياد داشته باشند كه از سه سالگي كودك خود را به صورت آگاهانه با احساسات و هيجانهاي مختلف آشنا سازند. يعني ميتوانيد به وسيله بازي كردن با او و يا اينكه او را با احساسات اصلي مواجه كنيد تا نسبت به آنها آگاه شود و فرق بين بسياري از هيجانات را متوجه شود و درك نمايد. به طور مثال ميتوان به هيجانهايي مثل مثل غم، عصبانيت، خشم، شادي، ترس، اضطراب و نفرت اشاره كرد.
بهتر است بدانيد كه اگر كودك دختري در خانه داريد به وسيله عروسكهاي بزرگ و كوچك با او خاله بازي كنيد و با نمايش بازي كردن به خانه او برويد و درباره بعضي از اتفاقاتي كه در همان روز و يا روز قبل برايتان افتاده، با او صحبت كنيد.
سعي كنيد خود را به حالت يك كودك در آوريد و خيلي كودكانه با او رفتار كنيد تا او شما را بفهمد و بتواند ارتباط كودكان با شما برقرار كند. در بين بازي با او سعي كنيد گاهي اوقات خود را غمگين نشان دهيد و يك داستان ناراحتكننده برايش تعريف كنيد و بعضي اوقات شاد شويد و داستانهاي طنزآميزي برايش تعريف كنيد و با اين كار باعث شويد تا احساسات و عواطف و درك كودك را درباره آن موقعيتها شناسايي كنيد.
رفتار فرزندان در سنين مختلفبه ياد داشته باشيد كه فرزند كوچكتر از فرزند بزرگتر الگو مي گيرد. متاسفانه در بعضي از موارد مشاهده ميشود كه بعضي از خانوادهها حتي با خودشان هم صادق نيستند و گاهي اوقات فضاي خانهشان از تظاهر و دروغگويي پر ميشود. به ياد داشته باشيد كه وقتي كودك شما چند بار با دروغ و ظاهرسازي مواجه شود، اين عملكرد اشتباه را در ذهن خود ضبط كرده و به مرور زمان از خودش به عناوين مختلف انعكاس خواهد داد. اگر چنين عملكردي از سمت خودتان ارائه داديد، هرگز از كودكتان توقع نداشته باشيد كه كودكتان بويي از همدلي و درك متقابل داشته باشد.
منبع:مركز مشاوره-مشاور كودكان: آموزش دوست داشتن و نفرت به كودكان!
برچسب:
آزار كودكان,مشاور كودكان,آموزش دادن به كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۰ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۶:۳۹:۴۴ توسط:دكتر جلالي موضوع:
همانطور كه از زماني كه از منزل خارج ميشويد و با وسايل و اشياي مختلفي در ارتباط هستيد و دائما به آنها دست ميزنيد و دستان شما به ميكروب آغشته ميشود، كودكان نيز همانند شما در طي روز به وسايلي مثل اسباببازيها، وسايل تزئيني منزل، گاهي وسايل آشپزخانه و… دست ميزنند كه دستانشان كثيف ميشود.
كودكاني كه دچار جنب و جوبش بيشتري هستند و دائما بالا و پايين ميپرسند و يا زياد تحرك دارند، بيشتر مورد آلودگي قرار ميگيرند و بايد بيشتر به نظافت شخصيشان پرداخت. يعني كودكي كه تحركش زياد و خود را دائما به وسايل ميمالد و يا سرش را به ديوار و يا وسايل ميكشد و يا به اصطلاح شيطنتش زياد است، خيلي بيشتر مورد آلودگي قرار ميگيرد تا كودكي كه تحرك كمتري دارد.مشاوره كودكان
مادران تازهكار يا زناني كه قصد مادرشدن دارند، هميشه اين نگراني را دارند كه چگونه نوزاد تازه به دنيا آمده خود را حمام كنند. معمولا يك مادربزرگ مهربان و دلسوز هست كه با استفاده از تجربه بزرگ كردن چندين فرزند، با عشق و علاقه نوه كوچك خود را حمام ميكند. با اين حال مادران تازهكار هم بايد حمام كردن نوزادشان را ياد بگيرند و بيترس از ليز خوردن بچه يا آسيب رساندن به او، فرزند دلبندشان را حمام كنند و از اين كار لذت ببرند.
پس به جاي نگراني و ترسيدن، طرز حمام كردن نوزاتان را ياد بگيريد. اگر هميشه تفكرات منفي را در ذهن خود پرورش دهيد و به اين فكر كنيد كه اگر فرزندم را به تنهايي حمام ببرم حتما از دستم ليز ميخورد و دچار آسيب ميشود و يا تصور كنيد كه هميشه يك چيزي كم است و ممكن است شما را با مشكلات زيادي مواجه كند و يا تفكراتي در اين زمينهها، مطمئنا هيچگاه در اين كار موفق نخواهيد شد. سعي كنيد حمام كردن كودكتان را با آرامش شروع كنيد.
اگر شما اضطراب داريد و يا نگران هستيد، علاوه بر اينكه روي كار مسلط نيستيد، كودكتان هم متوجه وخامت اوضاع ميشود و اين ممكن است او را هم نگران كند و خاطره ناخوشايندي از حمام كردن در ذهن او باقي بگذارد. اين كار و طرز فكر شما باعث ميشود كار شما براي حمامهاي بعدي سخت شود و يا در مواقعي غيرممكن شود.
يكي از موارد مهمي كه در مراقبت از پوست كودك بايد در نظر گرفت، شستوشوي منظم پوست اوست. حمام كردن به صورت روزمره و در صورت امكان در زمان مشخصي از روز ميتواند به كودك احساس آرامش و طراوت دهد و به كودك كمك كند تا از آلودگيها در امان بماند. همانطور كه ميدانيد بسياري از كودكان با بردن دست خود به داخل دهان، باعث ميشوند تا ميكروبهاي زيادي از طريق دهانشان به داخل بدنشان وارد شود،
پس سعي كنيد با حمام كردن كودكتان و يا شستن مداوم دستشان، آنها را از اين بيماريها دور كنيد. هنگامي كه كودك را در آب شناور ميكنيد و همزمان دستهاي گرم و محبتآميز مادر به سمتش ميآيد، كودك به ياد زندگي كردن در رحم مادر ميافتد.
يكي از دلايلي كه كودك از حمام رفتن لذت زيادي ميبرد، همين نكته است. يعني يكي از دلايلش اين است حس خوب و شيرين رحم مادر را به ياد ميآورد و دوست دارد بيشتر در آب بماند؛ و دقت كردهايد كه وقتي ميخواهيد كودك را از حمام بيرون بياوريد، اعتراض ميكند و يا در بسياري از موارد گريه ميكند و ميخواهد بيشتر در فضاي حمام بماند. توصيه ميشود كه به يكباره و يكدفعه كودك را از آب جدا نكنيد و سعي كنيد آرام آرام و كمكم او را از محيط حمام بيرون بياوريد، زيرا با اين كار هم ميتوانيد از گريه او جلوگيري كنيد و هم فضاي سرد بيرون از حمام باعث نشود تا كودك شما سرما بخورد.

به مرور زمان كه فرزند شما بزرگتر ميشود، بازي كردن در آب و ماندن در آب براي او نوعي بازي به حساب ميآيد و به مرور زمان تجربه حمام كردن كودك با اطرافيان، مخصوصا مادر براي او بسيار لذتبخشتر ميشود. روش حمام كردن كودكان در سنين مختلف با هم تفاوت دارد. به ياد داشته باشيد قبل از حمام بردن كودكتان، تمايل وسايل مورد نياز مانند ليف، شامپو بچه، شامپو بدن ملايم يا صابون مخصوص كودك، حوله و البسته، پنبه، حوله كلاهدار نخي و مورد نياز بعد از حمام را فراهم كرده و زودتر در دسترس قرار دهيد. اگر با تصور اينكه در حمام همه چيز آماده است،
كودكتان را به حمام ببريد و بعد از استحمام نياز به حوله داشته باشيد و كسي در منزل نباشد تا به شما كمك كند، نه ميتوانيد كودك را در حمام تنها بگذاريد و نه ميتوانيد او را برهنه بيرون بياوريد و به دنبال حوله بگرديد، چون كودك سرما ميخورد، پس بهتر است قبل از حمام بردن كودك،تمامي وسايل نامبردهشده را آماده كنيد.
حمامكردن كودكان
قبل از اينكه كودك را به حمام ببريد، از دماي مناسب آب اطمينان حاصل كنيد. تبديل كردن زمان حمام كردن به زماني شاد و خاطرهانگيز براي كودك، ميتوانيد به ايجاد جذابيت براي كودكان كمك كند. همچنين استفاده از وسايل بازي مانند انواع عروسكها و وسايل كمك آموزشي در حمام براي سنين مختلف جذاب است. يعني با بردن وسايل بازياي كه آب وارد آنها نميشود و خراب نميشوند، ميتوان فضاي خوب را ايجاد كرد تا كمك با بازيكردن استحمام كند و به حمام بيشتر ابراز علاقه كند.
منبع:مركز مشاوره-مشاوره كودكان:حمامكردن كودكان
برچسب:
حمامكردن كودكان,مشاوره كودك,استحمام كودكان،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۲۰ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۶:۳۶:۴۳ توسط:دكتر جلالي موضوع:
محبت عامل كم شدن پرخاشگري كودك: بوسيدن و محبت كردن به كودك در شكل گيري شخصيت و روحيه او موثر است ، كم شدن پرخاشگري ،
خارج كردن انرژي هاي منفي و اضافي از جمله فايده هاي آن است.

اثرات مثبتي كه محبت كردن و بوسيدن كودك دارد اين است كه موجب تقويت شدن و محكم شدن روابط
عاطفي ميان والدين و فرزند مي شود و احساس امن بودن و آرامش در كودك به وجود مي آيد. از ديگر
فايده آن با بالا رفتن اعتماد به نفس ، افزايش مهارت هاي اجتماعي ، به والدين اعتماد مي كنند و از آنها
حرف شنوي بيشتري دارند و از همه مفيدتر مهارت مهر ورزيدن به ديگران را ياد مي گيرند.
شماره هاي تماس 01
كودكان به طور طبيعي منطقي نيستند و بيشتر احساساتي و داراي هيجان هستند ، از تركيب اين دو با هم
شخصيت كودك شكل مي گيرد و والدين با رعايت كردن مرز رفتاري مي توانند شخصيت كاملي در
كودكشان ايجاد كنند.
منبع:مركز مشاوره-محبت عامل كم شدن پرخاشگري كودك
برچسب:
پرخاشگري,محبت به كودك,پرخاشگري كودك،
ادامه مطلب
بازدید:
+ نوشته شده:
۱۸ خرداد ۱۴۰۲ساعت:
۰۷:۴۸:۱۷ توسط:دكتر جلالي موضوع: